
Zwangerschapsklachten en beladviezen
In je zwangerschap kun je last krijgen van verschillende klachten. De meesten zijn vervelend maar onschuldig. Overleg met de verloskundige als je twijfelt.
Zwangerschapsklachten en beladviezen
In de zwangerschap vinden veel veranderingen plaats in je lichaam. Je lichaam past zich aan om het kindje in je lijf te kunnen laten groeien en zich voor te bereiden op de bevalling. Helaas gaat dit soms gepaard met klachten.
Op www.deverloskundige.nl staan klachten of ziektes waar je mee te maken kunt krijgen. Ook staan er tips beschreven om de klachten zo veel mogelijk te voorkomen, verhelpen of dragelijker te maken.
Sommige klachten kunnen waarschuwingssignalen zijn en wijzen op een verstoord verloop van de zwangerschap. Wanneer er sprake is van onderstaande klachten is het verstandig contact op te nemen met de verloskundige.
Overmatig braken
Soms kan het zijn dat je aan het begin van de zwangerschap geen voeding of vocht meer binnen kunt houden. Wanneer dit een aantal dagen duurt bestaat er een risico op uitdroging.
Het is dan belangrijk om contact op te nemen met de verloskundige om eventuele uitdroging vast te stellen.
Het kan dan nodig zijn om opgenomen te worden in het ziekenhuis, waar een infuus gegeven kan worden om aan te sterken.
Bloedverlies
Bloedverlies in de zwangerschap komt regelmatig voor. Soms is het een onschuldig bloedinkje van de baarmoedermond. Maar het kan ook een eerste teken van een miskraam zijn. We spreken van een miskraam als de zwangerschap voor de 16e week misloopt.
De meeste miskramen gebeuren voor de 12e week. Wanneer je veel bloedverlies hebt, of bij bloedverlies na de 16e week, is het belangrijk om de verloskundige te bellen.
Pijn bij het plassen
In de zwangerschap ben je vatbaarder om een blaasontsteking te krijgen. Klachten die bij een blaasontsteking kunnen passen zijn pijn bij het plassen, pijn in de onderbuik of onderrug.
Ook loze aandrang, het gevoel dat je moet plassen maar dat er niet veel urine komt, kan een teken van een blaasontsteking zijn.
Bij een blaasontsteking is het van belang om deze zo snel mogelijk te behandelen om verergering van klachten te voorkomen.
Hoge bloeddruk
Na 24 weken is het verstandig om de verloskundige te bellen bij de volgende symptomen: hoofdpijn, misselijkheid, braken, sterretjes of wazig zien, plotseling vocht vasthouden, bandgevoel in de bovenbuik, pijn tussen de schouderbladen.
Dit kan wijzen op een hoge bloeddruk.
Harde buiken
De spieren van de baarmoeder kunnen af en toe samentrekken. Dit voel je als een harde buik. Harde buiken zijn in principe onschuldig.
Vaak is het een teken dat je rustiger aan moet doen en zal je merken dat de harde buiken bij meer rust afnemen.
Wanneer je tussen 16 en 37 weken harde buiken hebt die elke 10 minuten of vaker komen en pijnlijk zijn, is het verstandig om te bellen.
Vaginaal vochtverlies
In de zwangerschap kan de vaginale afscheiding door hormonen veranderen. De hoeveelheid afscheiding neemt vaak toe en kan wateriger worden.
Wanneer je continue waterig vocht verliest, kan het ook betekenen dat de vliezen gebroken zijn.
Bel dan de verloskundige om te testen wat de oorzaak is van het vochtverlies.
Minder bewegingen van de baby
Vanaf 24 weken moet je de baby voelen bewegen, maar meestal zijn de eerste bewegingen tussen 16 en 20 weken al te voelen. Tussen 24 en 28 weken is het patroon van de bewegingen erg verschillend en wisselend per dag. Vanaf 28 weken moet je de baby elke dag regelmatig voelen.
Wanneer je de baby minder voelt bewegen dan je gewend bent, is het raadzaam om een tijdje op je linkerzij te liggen. Probeer dan contact te maken met je baby door zachtjes op je buik te drukken.
Voel je minder bewegingen dan je gewend bent, of twijfel je over de kracht van de bewegingen en ben je niet gerustgesteld? Bel dan direct de verloskundige.