Spoednummer

06 30 72 28 36

Vervolgcontroles

Je kunt kiezen voor individuele vervolgcontroles of zwangerschapscontroles samen met andere zwangeren in een Centering groep. 

Centering Zorg

Bij Centering zorg heb je 9 gezamenlijke bijeenkomsten in de zwangerschap en 1 bijeenkomst hierna. De eerste bijeenkomst is vaak als je tussen de 12 en 16 weken zwanger bent. De bijeenkomsten duren ongeveer 2 uur en zullen steeds op dezelfde dag gepland staan. Zo weet je al ver van te voren wanneer je controles bij de verloskundige zijn.

Tijdens de bijeenkomst wordt het eerste half uur gebruikt voor de medische controles waarbij je zelf je bloeddruk meet, de verloskundige uitwendig onderzoek doet en het hartje luistert en waarin je leert hoe je de controles bijhoudt in je zwangerschapsboekje. 

Daarna worden er verschillende onderwerpen behandeld. We bespreken iedere bijeenkomst één of meerdere onderwerpen zoals klachten in de zwangerschap, een gezonde leefstijl, de bevalling, wat kun je verwachten in de kraamtijd, voeding voor je baby en veel meer. Ook kun je zelf onderwerpen aandragen waar jij het graag over wilt hebben. 

Het eerste half uur, tijdens de medische controles zijn je partner en eventuele andere kinderen van harte welkom. De rest van de bijeenkomst is alleen voor de aanstaande moeder. Een aantal bijeenkomsten zijn speciaal voor jou en je partner samen, bijvoorbeeld de bijeenkomst waarin we de bevalling behandelen. 

De laatste maand tot aan de bevalling zullen de controles weer individueel zijn. 

 

Individuele controles

Wanneer je kiest voor individuele controles, plannen we vaak een afspraak van 15 minuten. Tijdens deze controle doen we het uitwendig onderzoek van je buik, we luisteren naar het hartje van de baby en meten je bloeddruk. Ook is er uiteraard ruimte voor vragen. 

In het begin kom je ongeveer om de vier weken op controle, later om de drie weken, vanaf 32 weken ongeveer om de twee weken en tenslotte iedere week. 

Je krijgt van de verloskundige je zwangerschapskaart mee. Dit is een papieren dossier waarop gegevens staan van jouw zwangerschap. Het is belangrijk dat je deze kaart meeneemt iedere keer dat je bij de verloskundige komt. Neem deze kaart ook mee als je naar de huisarts of gynaecoloog gaat. Het is raadzaam deze kaart altijd bij je te hebben, dus ook als je een weekend weg gaat of op vakantie gaat.

Voordelen van Centering Zorg:

  • Je ontmoet andere vrouwen die even ver zwanger zijn als jezelf
  • Je kunt ervaringen delen en elkaar zo nodig ondersteunen
  • Er is veel tijd voor informatie delen en vragen stellen
  • Begeleiding door 1 vaste verloskundige en co-begeleider
  • Bijeenkomsten zijn op dezelfde dag en tijd en staan ver van te voren al vast
  • Veel eigen inbreng, je kunt zelf onderwerpen inbrengen die voor jou belangrijk zijn
  • Goed voorbereid de bevalling en de kraamtijd ingaan
  • Je bouwt een netwerk op met andere moeders, ook fijn voor na de bevalling