Spoednummer

06 30 72 28 36

Vervolgcontroles

In de zwangerschap vinden ongeveer 12 controles plaats bij de verloskundige.

Vervolgcontroles

Vanaf ongeveer 14 weken kunnen we met een doptone het hartje van je kindje laten horen. De gemiddelde snelheid is bijna twee keer zo snel als bij volwassenen. Het luisteren van het hartje zullen we daarna bij elke controle doen.

Hartje horen​

Gedurende de zwangerschap kom je zo’n 12 keer bij de verloskundige. Dit zal in het begin om de vier weken zijn, vanaf 27 weken om de drie weken, vanaf 33 weken iedere twee weken en na 36 weken iedere week. Natuurlijk passen we dit schema zo nodig aan.

De meeste controles duren 15 minuten, enkele controles duren langer. We meten je bloeddruk, we kunnen je wegen als je dat wilt en we onderzoeken je buik om de groei en ligging van het kindje te bepalen. Ook luisteren we elke controle naar het hartje.

We geven je informatie over allerlei zaken die geregeld moeten worden of om je voor te bereiden op wat er komen gaat. Je kunt tijdens controles uiteraard je vragen aan ons stellen. Mocht je eens wat uitgebreider willen praten, bijvoorbeeld omdat je ergens onzeker over bent of veel vragen hebt, kan je dit gerust aangeven zodat we extra tijd voor je kunnen plannen. 

Je krijgt van de verloskundige je zwangerschapskaart mee. Dit is een papieren dossier waarop gegevens staan van jouw zwangerschap. Het is belangrijk dat je deze kaart meeneemt iedere keer dat je bij de verloskundige komt. Neem deze kaart ook mee als je naar de huisarts of gynaecoloog gaat. Het is raadzaam deze kaart altijd bij je te hebben, dus ook als je een weekend weg gaat of op vakantie gaat.

22 wekenprik

Vanaf 22 weken kun je een vaccinatie krijgen in de zwangerschap om je kindje vanaf de geboorte beter te beschermen tegen de kinderziekte kinkhoest. Kinkhoest is een besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie.

De bacterie maakt een gifstof aan. Hierdoor ontstaan hoestbuien die maanden door kunnen gaan. Voor jonge baby’s kan kinkhoest gevaarlijk zijn. Zij kunnen longontsteking of hersenschade krijgen en er zelfs aan overlijden. Normaal gesproken zouden baby’s na 2 maanden gevaccineerd worden.

Dit betekent dat ze de eerste maanden na de geboorte nog niet beschermd zijn tegen kinkhoest. Juist dan zijn ze kwetsbaar. Het is mogelijk om je in de zwangerschap te laten vaccineren, zodat de baby al vanaf de geboorte beschermd is.

De kinkhoestvaccinatie wordt via het consultatiebureau geregeld. Je kunt op www.22wekenprik.nl  meer informatie vinden over de prik en op welke data het mogelijk is om je te laten vaccineren.