Spoednummer

06 30 72 28 36

Uitgerekende periode

De normale periode om te bevallen is tussen 37 en 42 weken, dit is je uitgerekende periode.

Uitgerekende periode

De normale periode om te bevallen is tussen 37 en 42 weken. We nemen in deze periode nogmaals met je door wanneer je moet bellen als de bevalling begonnen is. Vanaf 37 weken wordt er wekelijks een controle afspraak ingepland.  Het is handig om van tevoren na te denken over vervoer naar het ziekenhuis en oppas voor eventuele andere kinderen of dieren.

Verlof

Sommige klachten als bekkenklachten of harde buiken kunnen toenemen naarmate de zwangerschap vordert. Daarom is het verstandig om naar je lichaam te luisteren en soms meer rust te nemen. Als je werkzaam bent, heb je recht op zwangerschaps- en bevallingsverlof. Samen is dit minstens 16 weken.

De eerste 4 tot 6 weken gaan vóór je bevalling in. De weken die overblijven, gaan na je bevalling in. Wanneer je te vroeg bevalt of wanneer er sprake is van een meerlingzwangerschap, kunnen deze weken afwijken. Tijdens je verlof bouw je vakantiedagen op en wanneer je terugkomt is je werkgever verplicht om jou je oude baan terug te geven. 

Op de website van FNV kun je meer lezen over je rechten en plichten omtrent werk en zwangerschap. www.fnv.nl/werk-inkomen#zwanger-ouderschap 

Tijdens je verlof kun je je voorbereiden op de bevalling door meer rust te nemen. Ook is het verstandig om rond 35 weken de bevallingstas klaar te zetten. Kijk ook hier voor alles wat je voor de bevalling kunt regelen.

Overtijd

Zo’n 5% van de zwangere dames bevalt op de uitgerekende datum. De meeste kindjes worden geboren tussen 40 en 41 weken.

Maar soms dient de bevalling zich na 41 weken nog niet vanzelf aan. Als het goed gaat met jou en je baby kun je gerust afwachten tot 42 weken.

Maar zo’n 5% van de vrouwen is bij 42 weken nog steeds zwanger. Je kunt ervoor kiezen om na 41 weken gestript of ingeleid te worden.

Deze opties zullen we met je bespreken.