Spoednummer

06 30 72 28 36

Screenende tests

We bespreken de mogelijkheid om onderzoeken te doen naar de aanwezigheid van lichamelijke of chromosomale afwijkingen bij het ongeboren kind.

Screenende tests

Je kunt je ongeboren kind laten onderzoeken op een aantal afwijkingen. Dit heet prenatale screening. Dit gaat om onderzoeken om het down-, edwards- en patausyndroom op te sporen en de 20 wekenecho. Voor de screening op down-, edwards- en patausyndroom kun je kiezen uit de NIPT en de combinatietest.

Deze onderzoeken zijn niet verplicht. Je beslist zelf of je ze wilt. Rond 10 weken wordt een afspraak ingepland om de onderzoeken te bespreken. Hieronder kun je daar alvast meer over lezen, maar er staat ook veel informatie op www.onderzoekvanmijnongeborenkind.nl

Screening op down-, edwards- en patausyndroom

Voor de screening op down-, edwards- en patausyndroom, kun je kiezen uit twee verschillende testen:

  1. De combinatietest. Dit bestaat uit een bloedonderzoek bij de zwangere en een echo-onderzoek van het kindje. Het onderzoek kan tussen 9 en 14 weken zwangerschap plaatsvinden. De combinatietest berekent hoe groot de kans is dat je kindje down-, edwards of patausyndroom heeft. 
  2. De NIPT (Niet Invasieve Prenatale Test) is een bloedonderzoek bij de zwangere. Het onderzoek kan vanaf 11 weken zwangerschap plaatsvinden. 

 

De NIPT ontdekt meer kinderen met down-, edwards- en patausyndroom en de uitslag van de NIPT klopt vaker dan de uitslag van de combinatietest. Beide onderzoeken zijn voor eigen kosten en bedragen ongeveer €175,-. Dit wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar.

20 wekenecho (SEO)

Tussen 18 en 21 weken zwangerschap kun je ervoor kiezen om een uitgebreide echo te laten maken van je kindje. Het zogenaamde structureel echoscopisch onderzoek (SEO).

Met deze 20 wekenecho wordt onderzoek gedaan naar lichamelijke afwijkingen bij je ongeboren kindje. Afwijkingen die onder andere goed te zien zijn: open rug, open schedel, breuk of gat in de buikwand, breuk of gat in het middenrif, klompvoet, hazenlip, afwezigheid of afwijking van de nieren, afwijkingen aan de armen of benen, afwijkende ontwikkeling van de botten en hartafwijkingen.

Ook wordt gekeken naar de groei van het ongeboren kindje en of er voldoende vruchtwater aanwezig is. Niet alle aandoeningen kunnen worden opgespoord met de 20 wekenecho. Als er geen afwijkingen worden gezien, is dit geen garantie op een gezond kind.

De echo duurt ongeveer 30 minuten en wordt vergoed uit het basispakket van de zorgverzekeraar. De 20 wekenecho maken wij niet zelf in de praktijk, maar hiervoor verwijzen we naar Vita in Groningen. (www.vita-groningen.nl )

Gespecialiseerde 20 wekenecho (GUO)

Soms is er een reden om een gespecialiseerdere echo te krijgen in de zwangerschap, een zogenoemd geavanceerd ultrageluidsonderzoek (GUO).

Bijvoorbeeld bij vrouwen met een verhoogd risico op aangeboren afwijkingen, bij vrouwen met een verhoogd BMI of als er bij routine echoscopisch onderzoek, zoals de 20 wekenecho, een vermoeden op een afwijking is ontstaan.

Dit onderzoek is uitgebreider dan de 20 wekenecho en wordt verricht door zeer ervaren echo-specialisten in het UMCG. Wanneer je hiervoor in aanmerking komt, zullen we dit met je bespreken.

Artemis

Welkom op de website van Artemis verloskundigen, dé verloskundigenpraktijk in Delfzijl, Appingedam, Loppersum en omstreken.

» Lees verder over de praktijk

Contactgegevens

Burgemeester Buiskoolplein 43
9934 PA Delfzijl

Praktijk: 0596 615 994

Spoed: 06 30 72 28 36

Wij zijn gecertificeerde verloskundigen en aangesloten bij het KNOV