Spoednummer

06 30 72 28 36

Screenende tests

We bespreken de mogelijkheid om onderzoeken te doen naar de aanwezigheid van lichamelijke of chromosomale afwijkingen bij het ongeboren kind.

Screenende tests

Je kunt je ongeboren kind laten onderzoeken op een aantal afwijkingen. Dit heet prenatale screening. Dit gaat om onderzoeken om het down-, edwards- en patausyndroom op te sporen en een uitgebreide echo om lichamelijke afwijkingen van de baby op te sporen. 

Deze onderzoeken zijn niet verplicht. Je beslist zelf of je ze wilt. Voor de 10e week wordt een afspraak ingepland om de onderzoeken te bespreken.  Hieronder staan kort de onderzoeken benoemd. Meer informatie vind je op www.pns.nl .

Screening op down-, edwards- en patausyndroom

Voor de screening op down-, edwards- en patausyndroom, kun je de NIPT test laten doen. De NIPT (Niet Invasieve Prenatale Test) is een bloedonderzoek bij de zwangere. Het onderzoek kan vanaf 11 weken zwangerschap plaatsvinden. 

Voor de NIPT wordt een eigen bijdrage gerekend van ongeveer €175,-. Dit wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar.

13 wekenecho en 20 wekenecho (SEO)

Je kunt ervoor kiezen om een uitgebreide echo te laten maken van je kindje. Deze echo spoort lichamelijke afwijkingen op. 

Vanaf 1 september 2021 kun je kiezen voor twee uitgebreide echo’s, namelijk rond 13 weken en rond 20 weken. Beide echo’s kijken naar hetzelfde. Het verschil is dat de 13 weken echo eerder plaatsvindt in de zwangerschap. Hierdoor is het kindje nog kleiner en minder ver ontwikkeld en zijn mogelijk niet alle afwijkingen op te sporen. Wanneer er een afwijking gevonden wordt, heb je meer tijd om te kunnen bepalen of je vervolgonderzoek wilt. 

Je kunt kiezen voor alleen de 13 weken echo, alleen de 20 weken echo, beide echo’s of geen van beide echo’s. 

Beide echo’s worden vergoed vanuit de basisverzekering. Je kunt alleen kiezen voor de 13 weken echo als je meedoet aan een wetenschappelijke studie. De studie onderzoekt wat de voor-en nadelen zijn van deze vroege echo. 

De echo’s duren ongeveer 30 minuten. De 13 weken echo en de 20 wekenecho maken wij niet zelf in de praktijk, maar hiervoor verwijzen we naar echocentrum Vita in Groningen. (www.vita-groningen.nl )

Gespecialiseerde echo (GUO)

Soms is er een reden om een gespecialiseerdere echo te krijgen in de zwangerschap, een zogenoemd geavanceerd ultrageluidsonderzoek (GUO).

Bijvoorbeeld bij vrouwen met een verhoogd risico op aangeboren afwijkingen of als er bij routine echoscopisch onderzoek, zoals de 20 wekenecho, een vermoeden op een afwijking is ontstaan.

Dit onderzoek is uitgebreider dan de 20 wekenecho en wordt verricht door zeer ervaren echo-specialisten in het UMCG. Wanneer je hiervoor in aanmerking komt, zullen we dit met je bespreken.