Spoednummer

06 30 72 28 36

Partnertips

Wat moet je als partner weten en regelen in de zwangerschap? En kun je gewoon vrijen in de zwangerschap?

Zwangerschap

Lees op de website wanneer je moet bellen in de zwangerschap en bij de bevalling. Sommige vrouwen zijn wat huiverig om te bellen. Het is dan fijn dat je hierover samen kan overleggen. Ook wanneer jij het nodig vindt of je zorgen hebt, mag je het spoednummer bellen.

Zorg verder dat het spoednummer in je telefoon staat. Ook het nummer van de kraamverzorgster en eventuele oppas voor andere kinderen of dieren is handig om paraat te hebben.

Loop tegen het einde van de zwangerschap de kast van de baby en de bevallingstas na, zodat ook jij weet waar alles ligt en wat mee moet. Het is handig, als de bevalling in het ziekenhuis gaat plaatsvinden, om samen een keer in het ziekenhuis te kijken.

Zo weet je de route naar het ziekenhuis, waar de rolstoel staat en hoe je naar de afdeling loopt. Op websites van betreffende ziekenhuis vind je informatie over de mogelijkheden om een kijkje te nemen.

Seks in de zwangerschap

In de zwangerschap kun je gewoon vrijen. Geslachtsgemeenschap en klaarkomen tijdens de zwangerschap zijn niet schadelijk voor de baby. Je kunt er geen miskraam van krijgen. Seks en de zin in seks kan wel veranderen in de zwangerschap. Zo hebben sommige vrouwen in de eerste 3 maanden minder zin in seks.

Dit kan komen door de hormonale veranderingen waardoor ze meer last kan hebben van vermoeidheid en misselijkheid. Minder zin kan ook te maken hebben met een toenemende druk op de blaas. Andere vrouwen hebben juist meer zin in seks.

Na de eerste drie maanden verdwijnen de kwaaltjes meestal. De doorbloeding van het genitale gebied (vulva, vagina en clitoris) neemt in deze periode sterk toe. Daardoor kunnen vrouwen gemakkelijker opgewonden raken.

Afhankelijk van de stemming kan dat prettig of onprettig zijn. In de laatste maanden voor de bevalling kan de buik flink in de weg zitten. Daardoor zijn bepaalde houdingen lastig of onprettig.

In sommige gevallen kun je beter geen geslachtsgemeenschap hebben tijdens de zwangerschap:

  • Bij bloedverlies
  • Bij ernstige spataderen rond de vagina
  • Wanneer de vliezen zijn gebroken en er sprake is van vruchtwater verlies
  • Wanneer de placenta geheel of gedeeltelijk voor de uitgang van de baarmoeder ligt (placenta praevia)
  • Wanneer er sprake is van een dreigende vroeggeboorte

In deze gevallen kan penetratie een risico op een infectie geven en kan een orgasme zorgen voor voortijdige weeën. Lees meer over seks in de zwangerschap op deverloskundige.nl/zwangerschap/tekstpagina/75/vrijen-zwanger/. Heb je vragen of zorgen over je seksleven tijdens de zwangerschap? Stel ze dan gerust aan de verloskundige.