Spoednummer

06 30 72 28 36

Echoscopisch onderzoek

Bij Artemis maken we vroege echo’s, termijn echo’s, groei echo’s en liggingsecho’s zelf op de praktijk.

Echoscopisch onderzoek

Echoscopie is een onderzoeksmethode waarbij gebruik wordt gemaakt van geluidsgolven. Deze zogenaamde ultrasounds zijn voor het menselijk oor niet waar te nemen. Met behulp van geluidsgolven worden afbeeldingen gemaakt van het menselijk lichaam.

Hierbij kan ook het kindje in de baarmoeder zichtbaar worden gemaakt. In de afgelopen 30 jaar heeft wetenschappelijk onderzoek uitgewezen dat de geluidsgolven die bij echoscopie worden gebruikt geen aanwijsbare schade veroorzaken bij moeder of kind.

Echo´s in de praktijk

Bijna alle werkzame verloskundigen in de praktijk zijn ook bevoegd echoscopisten. Daarom kunnen de medische echo’s met uitzondering van de 20 wekenecho, gewoon in de praktijk gemaakt worden.

Bij de echo kun je, als de ligging van de baby en beeldkwaliteit het toelaat, ook een echofoto meekrijgen. Alle medische echo’s worden vergoed vanuit de basisverzekering.

De eerste echo

Rond negen weken wordt bij de intake de eerste echo gemaakt om te kijken hoe ver je ongeveer zwanger bent en of we al een kloppend hartje kunnen zien. De echo zal meestal uitwendig, via de buik, gemaakt worden.

Afhankelijk van de ligging van de baarmoeder, beeldkwaliteit en zwangerschapsduur kan het soms nodig zijn om een inwendige ofwel vaginale echo te maken.

Het is handig om de eerste dag van de laatste menstruatie te weten om deze echo op een juist moment in te plannen.

Wanneer je de eerste dag van je laatste menstruatie niet weet, kan het soms zijn dat de echo te vroeg is om een kloppend hartje te zien en wordt een nieuwe echoafspraak ingepland.

Termijnecho

Tussen 10 en 12 weken wordt de termijnecho gemaakt. Tijdens deze echo meten we het kindje op van kruin tot stuit. Op basis van deze meting kunnen we de termijn, ofwel zwangerschapsduur, vaststellen en de uitgerekende datum berekenen.

Ook deze echo zal meestal uitwendig, via de buik, worden gemaakt. Maar afhankelijk van de ligging van de baarmoeder, beeldkwaliteit en zwangerschapsduur kan het soms nodig zijn om een inwendige ofwel vaginale echo te maken.

20 wekenecho

Tussen 18 en 21 weken zwangerschap kun je ervoor kiezen om een uitgebreide echo te laten maken van je kindje. Het zogenaamde structureel echoscopisch onderzoek (SEO).

Met deze 20 wekenecho wordt onderzoek gedaan naar lichamelijke afwijkingen bij je ongeboren kindje.

De echo duurt ongeveer 30 minuten en wordt vergoed uit het basispakket van de zorgverzekeraar.

De 20 wekenecho maken wij niet zelf in de praktijk, maar hiervoor verwijzen we naar Vita in Groningen. 

Op www.onderzoekvanmijnongeborenkind.nl kan je meer lezen over de 20 wekenecho (verwijzen naar eigen pagina “screenende tests”).

Groeiecho

Rond de 30 weken zullen we een groeiecho aanbieden als je dat wilt. Deze echo kunnen we in de praktijk maken.

Tijdens deze echo meten we de omtrek van het hoofdje, de buikomtrek en de lengte van het botje in het bovenbeen.

Deze maten geven samen een goed beeld van de groei van de baby, en op basis daarvan kunnen we een gewichtsschatting maken.

Ook kijken we naar de ligging van de baby en de hoeveelheid vruchtwater. Soms is er een reden om de groei vaker te bepalen of om dit te laten doen door de gynaecoloog.

Echo op medische indicatie

Soms is het nodig om een extra echo te verrichten in de zwangerschap. Dit kan bijvoorbeeld zijn bij bloedverlies in de zwangerschap of bij een afwijkende ligging van de baby.

Ook kan het soms nodig zijn om nogmaals naar de placenta te kijken. De meeste van deze echo’s kunnen in de praktijk worden gemaakt, maar soms is een verwijzing naar Vita of de gynaecoloog nodig.

Deze echo’s zijn medische echo’s en worden alleen gedaan als daar een reden voor is.Soms is het nodig om een extra echo te verrichten in de zwangerschap. Dit kan bijvoorbeeld zijn bij bloedverlies in de zwangerschap of bij een afwijkende ligging van de baby.

Ook kan het soms nodig zijn om nogmaals naar de placenta te kijken. De meeste van deze echo’s kunnen in de praktijk worden gemaakt, maar soms is een verwijzing naar Vita of de gynaecoloog nodig.

Deze echo’s zijn medische echo’s en worden alleen gedaan als daar een reden voor is.

Pretecho

Wanneer je het leuk vindt om vaker naar je kindje te kijken in bijvoorbeeld 3D of 4D, kun je een pretecho laten maken. Het is afhankelijk van de zwangerschapsduur wat je op een echo kunt zien.

Het is bijvoorbeeld mogelijk om vanaf 14 weken het geslacht van de baby te kunnen zien op de echo.

Dit wordt ook bij de 20 wekenecho bekeken, maar als je niet langer kunt wachten, kun je een afspraak maken voor een pretecho. Voor mooie beelden van het gezichtje, kun je het beste na 24 weken een afspraak maken. 

Deze echo´s worden niet in de praktijk zelf gedaan en deze worden niet vergoed door de zorgverzekeraar. Voor een pretecho kun je bijvoorbeeld terecht bij Vita in Groningen, voor de mogelijkheden en prijzen kun je kijken op www.vita-groningen.nl/pret-echo/ .

Hiervoor is geen verwijzing nodig, je kunt zelf contact opnemen met het echobureau om een afspraak te maken. Een enkele keer komt het voor dat er bij deze pretecho´s bij toeval een afwijkende bevinding gezien worden, dan wordt dit aan je gemeld en wordt er contact opgenomen met de verloskundige om de betekenis hiervan te bespreken.  

Artemis

Welkom op de website van Artemis verloskundigen, dé verloskundigenpraktijk in Delfzijl, Appingedam, Loppersum en omstreken.

» Lees verder over de praktijk

Contactgegevens

Burgemeester Buiskoolplein 43
9934 PA Delfzijl

Praktijk: 0596 615 994

Spoed: 06 30 72 28 36

Wij zijn gecertificeerde verloskundigen en aangesloten bij het KNOV