Spoednummer

06 30 72 28 36

Beweging voelen

De baby begint al vanaf ongeveer 7 weken met bewegen, maar pas halverwege de zwangerschap kun je de bewegingen voelen.

Beweging voelen

Vanaf 16-20 weken zwangerschap kun je je baby voelen bewegen. De bewegingen zijn in het begin nog zwak maar worden sterker naarmate de baby groeit. We noemen de door jou ervaren bewegingen ook wel ‘leven voelen’. Wanneer de moederkoek, ofwel placenta, aan de voorkant ligt, duurt het soms langer voordat je bewegingen goed kunt voelen.

Het is belangrijk om de bewegingen van je baby te leren kennen. Zo merk je snel genoeg wanneer er iets verandert en wanneer je contact moet opnemen met je verloskundige. 

Vanaf 24 weken moet je de baby voelen bewegen. Tussen 24 en 28 weken is het patroon van de bewegingen erg verschillend. Vanaf 28 weken moet je de baby elke dag regelmatig voelen. Het verschilt per zwangere en per zwangerschap hoe vaak dit is.

Aan het eind van de zwangerschap krijgt de baby steeds minder ruimte om te schoppen. Je zult nu meer schuifbewegingen voelen dan heftige schoppen. 

Ook kan je houding van invloed zijn op het voelen bewegen van je baby. Als je ligt zal je je kind beter voelen bewegen dan als je staat. Roken, alcohol en drugsgebruik zijn ook van invloed op het voelen bewegen van je baby.

De beste manier om de bewegingen te voelen is om ontspannen te gaan liggen op je linkerzij en je 2 uur lang te concentreren op de bewegingen. Als je baby slaapt, kun je hem wakker maken door zacht op je buik te duwen.

Voel je minder bewegingen dan je gewend bent, of twijfel je over de kracht van de bewegingen en ben je niet gerustgesteld? Neem dan meteen contact op met je verloskundige.