
Wat is een miskraam
Bij een miskraam is er geen hartslag meer bij het kindje, of is deze er nooit geweest. Het kindje is gestopt met groeien. Meestal gebeurt dit voor de 12 weken zwangerschap.
Wat is een miskraam
Bij een miskraam is er geen hartslag meer bij het kindje, of is deze er nooit geweest. Het kindje is gestopt met groeien. Meestal gebeurt dit voor de 12 weken zwangerschap.
Soms kom je erachter doordat je bloedverlies krijgt, soms zien we bij de eerste echo dat het kindje geen hartslag meer heeft. Soms is het al in een heel vroeg stadium misgegaan en zien we bij de echo helemaal geen kindje in de baarmoeder.
We weten dat 10-20% van alle zwangerschappen eindigt in een miskraam. Als je eenmaal een miskraam gehad hebt, is de kans niet groter dat een volgende zwangerschap weer mis gaat. De meest voorkomende oorzaak van een miskraam is een chromosomale afwijking van het kindje.
Deze ontstaat meestal net na de bevruchting en is bijna nooit het gevolg van een afwijking van één van beide ouders.
Verloop van een miskraam
Licht bloedverlies en een krampen in de onderbuik kunnen voortekenen zijn van een miskraam. Echter komt bloedverlies in het begin van de zwangerschap redelijk vaak voor. In ongeveer de helft van al die keren wordt het ook daadwerkelijk een miskraam.
Soms merk je dat de zwangerschapsverschijnselen, zoals gespannen borsten en misselijkheid, geleidelijk aan afnemen. De zwangerschapsverschijnselen kunnen echter ook nog volledig aanwezig zijn, terwijl het kindje niet meer leeft. Dan zal je de miskraam waarschijnlijk ontdekken tijdens de eerste echo.
Wanneer de miskraam op gang komt, stoot je lichaam het vruchtzakje met het kindje af. Je baarmoeder moet iets openen waardoor het weefsel naar buiten kan komen. Soms gaat dit gepaard met heftige buikkrampen en meer bloedverlies dan bij een menstruatie.
Wanneer je wat verder zwanger bent, kun je het vruchtzakje of het kindje soms herkennen, maar soms zie je er ook niets van terug. Wel heb je vaak bloedstolsels of verlies je bloederig slijm.
Wanneer al het weefsel van de zwangerschap naar buiten is gekomen, wordt de pijn en het bloedverlies vaak snel minder. Vaak duurt het ongeveer één tot twee weken voor het bloeden geheel is gestopt.
Wanneer je er tijdens de eerste echo achter komt dat het kindje niet meer leeft, kun je afwachten tot de miskraam vanzelf op gang komt. Je kunt er ook voor kiezen om met behulp van medicijnen of via een curettage je baarmoeder leeg te laten halen.
Afwachten: Wanneer je wilt wachten kun je, medisch gezien, gerust een aantal weken wachten. Soms komt de miskraam spontaan na een aantal dagen op gang, soms duurt het langer. Wil je niet (langer) wachten dan kun je er ook voor kiezen om de miskraam op gang te laten brengen door middel van medicijnen of door middel van een curettage.
Medicijnen: Van de gynaecoloog krijg je een aantal tabletten misoprostol mee. Deze breng je thuis in je vagina in. Vaak komt de miskraam op gang na het inbrengen van de tabletten. Soms is het nodig dit nogmaals te herhalen. Als de medicijnen aanslaan, komt de miskraam meestal binnen twee dagen op gang.
De miskraam verloopt dan ongeveer net zoals een spontaan op gang gekomen miskraam maar kan soms als heftiger ervaren worden. De medicijnen werken niet altijd. Een andere optie is dan een ingreep in het ziekenhuis: de curettage.
Curettage: Een curettage is een operatieve ingreep die in het ziekenhuis plaatsvindt, onder lichte narcose. De ingreep zelf duurt ongeveer 10-15 minuten. Tijdens de curettage maakt de gynaecoloog je baarmoederholte leeg door middel van een zuigertje of een schrapertje. Na de curettage zal je nog een aantal dagen bloedverlies houden.
Soms blijft er nog wat weefsel achter in de baarmoeder, de ingreep zal dan herhaald moeten worden.