Spoednummer

06 30 72 28 36

Herstel

Na een miskraam kun je je letterlijk en figuurlijk leeg voelen. Geef jezelf de tijd om zowel lichamelijk als geestelijk te herstellen. Het lichamelijk herstel gaat vaak snel, uiteraard afhankelijk van hoe de miskraam is verlopen.

Herstel na een miskraam

Na een miskraam kun je je letterlijk en figuurlijk leeg voelen. Geef jezelf de tijd om zowel lichamelijk als geestelijk te herstellen. Het lichamelijk herstel gaat vaak snel, uiteraard afhankelijk van hoe de miskraam is verlopen. Geestelijk duurt het vaak langer om te herstellen.

Veel vrouwen hebben na het verlies van hun prille zwangerschap een moeilijke tijd. Een miskraam heeft vaak meer impact dan ze vooraf kunnen bedenken. Dat geldt voor vrouwen én hun partners. De miskraam betekent bijvoorbeeld dat je toekomst anders is dan je dacht. Dit verlies maakt plotseling een einde aan alle plannen en fantasieën over dit kindje.

Misschien vraag je je af waarom het mis ging. Het kan een troost zijn om te weten dat de zwangerschap meestal vanaf het begin al niet in orde was. Dat de miskraam dus een natuurlijk en logisch gevolg was. Maar naast deze feitelijke verklaring denk je misschien dat je iets had kunnen doen of laten om de miskraam te voorkomen. Hoe invoelbaar ook, schuldgevoelens zijn niet terecht.

Ook goed om te weten: er is geen tijdspad te geven tot het verdriet over is. Ieder beleeft het anders. Ieder doet het anders. Gun jezelf wat jij nodig hebt. De tips hieronder kunnen helpen.

Wat kun je doen om je miskraam goed te verwerken?

  • Neem serieus wat je voelt. Alles mag er zijn: verdriet, gemis, schuldgevoel, ongeloof, boosheid, een gevoel van leegte. Misschien voel je ook berusting of zelfs opluchting. Dat kan. Niks is gek.
  • Praat erover. Misschien met een vriendin, met je partner, met je zus of een buurvrouw. Of met ouders die hetzelfde hebben meegemaakt. Natuurlijk ben je ook altijd welkom bij je verloskundige.
  • Weet dat je partner het verlies hoogstwaarschijnlijk anders beleeft en anders verwerkt dan jij. Dat is normaal. Het is waardevol als jullie erover kunnen praten, met elkaar en met anderen.
  • Doe wat goed voelt voor jou. Op het moment dat het voor jou klopt. Zet een mooi beeldje in je kast. Plant een boom in je tuin. Kies een sieraad als herinnering. Schrijf je ongeboren kind een brief. Brand geregeld een kaarsje. Of doe iets heel anders, maar kies wat bij jou, bij jullie past.
  • Lees erover. Schrijf erover. Op Facebook zijn besloten groepen waar je over je ervaring kunt schrijven, bijvoorbeeld de groep Miskraam Mama’s. Ook kun je bijvoorbeeld het boek ‘Als je je kindje verliest in de zwangerschap’ van Miriam van Kreij in vullen, de toegankelijke vragen en suggesties helpen je om je ervaringen te verwerken.
  • Overweeg om je andere kinderen over de miskraam te vertellen, bijvoorbeeld aan de hand van prentenboeken.

Merk je dat je energie niet terugkomt, of dat je maar blijft piekeren, zoek dan professionele hulp om je miskraam te helpen verwerken. Zoek begeleiding die bij jou past, je kunt hierbij denken aan de praktijkondersteuner van de huisarts of een psycholoog.

Lees meer over een miskraam via https://deverloskundige.nl/over-de-verloskundige/subtekstpagina/282/miskraam