Spoednummer

06 30 72 28 36

Rol verloskundige en kraamzorg

In de kraamtijd werken de verloskundige en de kraamverzorgende samen om je in deze eerste periode op weg te helpen.

Rol verloskundige

De eerste 8 tot 10 dagen na de bevalling komt er een kraamverzorgende bij je thuis. Zij zal je helpen met de verzorging van jou en je baby en zij zal jullie ondersteunen daar waar nodig is. Ook zal ze controles uitvoeren om te kijken of het goed gaat met de gezondheid van jou en je baby.

Dit houdt in dat ze de kleur van de baby in de gaten houdt, het gewicht, de temperatuur, de hoeveelheid plas- en poepluiers en of de baby goed drinkt.

Bij jou controleert ze de temperatuur, de hartslag, de baarmoederstand, je borsten, het bloedverlies en eventueel de hechtingen. Samen met de kraamverzorgende stem je af hoeveel uur zij er is. 

In de kraamweken zal de verloskundige een aantal keren langskomen, meestal om de dag. De verloskundige bespreekt de bevalling met je, of alle controles van jou en van de baby normaal zijn en of je vragen hebt.

Het kraambed wordt meestal op dag 8 of 10 afgesloten door de verloskundige en kraamverzorgster. Vanaf dan zullen de huisarts en het consultatiebureau de zorg overnemen.