Spoednummer

06 30 72 28 36

Partnertips gedurende de kraamtijd

Ook als partner krijg je verlof na de bevalling. Sinds 1 januari 2019 hebben partners recht op vijf dagen vrij na de geboorte van je kindje.

Kraamtijd

Verlof

Ook als partner krijg je verlof na de bevalling. Sinds 1 januari 2019 hebben partners recht op vijf dagen vrij na de geboorte van je kindje. .

Vanaf 1 juli 2020 kun je als partner bovendien, in het eerste half jaar na de geboorte van je baby vijf weken extra geboorteverlof opnemen. Lees meer hierover op www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/geboorteverlof-en-partnerverlof/plannen-met-geboorteverlof-voor-partners 

Per 2 augustus 2022 is het ook mogelijk om voor 9 weken ouderschapsverlof een uitkering van UWV aan te vragen. De uitkering is 70% van het dagloon. Deze 9 weken kunnen worden opgenomen in het 1e levensjaar van het kind. Lees meer via www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/ouderschapsverlof

Lichaamscontact

Evenals voldoende voedsel en rust blijft lichaamscontact na de bevalling belangrijk voor je kindje. Lichaamscontact, eventueel huid-op-huid contact, geeft je kindje het gevoel van veiligheid, geborgenheid en vertrouwen.

Dit contact is onder andere belangrijk voor de hechting, om de baby op temperatuur te houden, voor de ontwikkeling van de hersenen en het hormoonstelsel van de baby.

Niet alleen voor moeders, maar ook voor partners is het fijn en belangrijk om de baby regelmatig op de blote huid te leggen voor de hechting.

Ondersteuning bij borstvoeding

Het geven van borstvoeding heeft veel gezondheidsvoordelen voor de moeder en baby. Zo kan borstvoeding het risico op botontkalking, heupfracturen, diabetes, borst- en eierstokkanker verkleinen.

Voordelig voor de baby is dat de voeding altijd is aangepast op de leeftijd en behoefte van de baby. Bij warm weer zal de borstvoeding wateriger worden, wanneer de baby ziek dreigt te worden zullen er meer antistoffen in de melk zitten.

Daarnaast geeft borstvoeding een kleinere kans op overgewicht en allergieën en versterkt borstvoeding het immuunsysteem en de hersenontwikkeling van de baby. Vaders spelen een belangrijke rol in het stimuleren en in stand houden van de borstvoeding. 

Lees meer op onderstaande website over de rol van de partner bij borstvoeding. www.lalecheleague.nl/borstvoeding-abc/artikel/74-rol-van-de-partner