Spoednummer

06 30 72 28 36

Hielprik en gehoorscreening

In de eerste week komt een screener van de GGD langs om de hielprik af te nemen bij je kindje en de aanleg van het gehoor te testen.

Hielprik en gehoorscreening

In de eerste week na de geboorte van jullie kind, tussen de 3e en 8e dag, zal er een screener van de GGD langskomen voor de hielprik en de gehoorscreening. Hieronder staat kort beschreven wat beide onderzoeken inhouden.

Hielprik

Er worden enkele druppels bloed afgenomen uit de hiel van de baby. In een laboratorium wordt het bloed onderzocht op een aantal zeldzame, maar ernstige aandoeningen.

Deze aandoeningen zijn niet te genezen. Maar als ze op tijd worden opgespoord, zijn ze wel goed te behandelen. Het is daarom heel belangrijk voor de gezondheid van jullie kind om deel te nemen aan de hielprik.

Gehoorscreening

De gehoorscreening wordt gelijktijdig uitgevoerd met de hielprik. Deze test bepaalt of het gehoor voldoende is voor een goede spraak en taalontwikkeling. Deze gehoorscreening is pijnloos en duurt meestal maar een paar minuten.

Voor meer informatie over de hielprik en de gehoorscreening, kun je de volgende folder bekijken: hielprik en gehoorscreening