Spoednummer

06 30 72 28 36

Vruchtbaarheid

Wanneer je graag zwanger wilt worden, is het goed te weten hoe je menstruele cyclus is.

Vruchtbaarheid

Vruchtbare periode

Om zwanger te worden moet je rond de eisprong vrijen. Het is handig om inzicht te krijgen in je menstruele cyclus, zodat je weet wanneer ongeveer je eisprong is. Schrijf daarom de eerste dag van je laatste menstruatie op. Bij de meeste vrouwen duurt de menstruele cyclus 28 dagen. Dan vindt de eisprong ongeveer 14 dagen na de eerste dag van je laatste menstruatie plaats. Wanneer je cyclus langer dan 28 dagen duurt, is de eisprong later. Bij een kortere cyclus zal de eisprong eerder plaatsvinden. Na de eisprong kan de eicel zo’n 24 uur leven. Zaadcellen kunnen 48-72 uur leven. Wanneer de eicel niet bevrucht wordt in de cyclus, zal het baarmoederslijmvlies worden afgestoten en word je weer ongesteld. De meest vruchtbare periode is dus in de drie dagen voor je eisprong tot de dag van de eisprong. Tegenwoordig bestaan er handige apps om je vruchtbare periode weer te geven.

Eisprong herkennen

Wanneer er een eisprong plaatsvindt, komt een eicel vrij uit de eierstok. Sommige vrouwen voelen hun eisprong aan een krampachtige pijn of ze krijgen in die periode meer zin om te vrijen. Ook kan de vaginale afscheiding in de vruchtbare periode er wateriger of dradiger uitzien dan anders. 

Een andere manier om je eisprong te herkennen is door dagelijks je lichaamstemperatuur te meten. Na je eisprong stijgt de lichaamstemperatuur namelijk met 0,3 graden Celsius. Op deze manier kan je bij de volgende cyclus je eisprong meestal voorspellen. Deze methode is niet mogelijk wanneer je een onregelmatige cyclus hebt. 

Kans op zwangerschap

Eén keer vrijen kan genoeg zijn om zwanger te worden, maar vaak is het niet direct de eerste keer raak. Van alle vrouwen die zwanger proberen te worden is 30% binnen drie maanden zwanger en ruim 80% binnen een jaar. Als je na een jaar nog niet zwanger bent, kun je contact opnemen met de huisarts voor advies.