Spoednummer

06 30 72 28 36

Wanneer bellen bij de bevalling

24 uur en 7 dagen in de week is het spoednummer bereikbaar. In de zwangerschap bespreken we met je wanneer je in ieder geval moet bellen als de bevalling zich aandient.

Wanneer bellen bij de bevalling

Wanneer de bevalling begonnen is, kan je het spoednummer bellen (06-30722836). De dienstdoende verloskundige zal met je bespreken waar je op dat moment behoefte aan hebt.

Het kan lastig zijn om in te schatten wanneer je moet bellen. Hieronder staan daarom een aantal richtlijnen. Voor overleg of bij twijfel kan je ook het spoednummer bellen.

Als je weeën hebt:

  • Wanneer je gedurende een uur lang weeën om de 3-5 minuten hebt die krachtig zijn en ongeveer een minuut aanhouden, dan bel je.

  • Is het niet je eerste bevalling? Bel dan zoals we hebben afgesproken op het spreekuur. Vaak merk je heel goed zelf wanneer de bevalling begonnen is.

Als je vliezen breken:

  • Bel altijd als het vruchtwater groen, geel of bruin van kleur is.

  • Bij helder vruchtwater wil de dienstdoende verloskundige dit ook graag weten. Breken je vliezen in de nacht en heb je geen weeën, dan mag je in de ochtend bellen.

Als je bloedverlies hebt:

  • Je kan een beetje bloedverlies hebben, dit kan wat slijmerig of helderrood zijn. Meestal is dit onschuldig. Bel in ieder geval wanneer het bloedverlies meer dan een maandverbandje vol is, of wanneer je ongerust bent.  

Voor 37 weken:

  • Heb je weeën, verlies je vruchtwater of bloed voor 37 weken? Bel dan altijd!