
Plaats van bevallen
We begeleiden je zowel bij een thuisbevalling als een poliklinische bevalling in het ziekenhuis. Beiden zijn even veilig, dus beval daar waar je je het prettigst voelt.
Plaats van bevallen
Wanneer je zwangerschap zonder problemen verloopt, kun je zelf kiezen of je thuis of in het ziekenhuis wilt bevallen. Uit onderzoek weten we dat thuis bevallen even veilig is als bevallen in het ziekenhuis.
Wel vragen wij je op de begane grond te bevallen omdat dit, bij eventueel vertrek naar het ziekenhuis, onnodig tijdsverlies kan voorkomen. Het belangrijkste is dat je op een plek bevalt, waar je je het prettigst voelt en waar jij denkt dat je het beste kunt ontspannen.
De plaats van de bevalling hoef je niet van tevoren vast te leggen. Tijdens de bevalling kunnen we nog thuis blijven of juist wel naar het ziekenhuis gaan wanneer jij dat wenst.
Zowel thuis als poliklinisch in het ziekenhuis, word je geholpen door de dienstdoende verloskundige en een kraamverzorgster. Mocht er een medische reden zijn ontstaan tijdens de zwangerschap of tijdens de bevalling, dan zal de verloskundige of gynaecoloog van het ziekenhuis je verder begeleiden.
Thuis bevallen
Bereid je thuisbevalling op tijd voor, zorg dat alles vanaf 37 weken klaar staat.
- Zorg dat je bed een goede hoogte heeft, tussen de 70-90 cm hoogte. Je kunt je bed ophogen door middel van klossen die je kunt lenen bij een uitleencentrum (bijvoorbeeld via www.medipoint.nl, zorgbalie Appingedam of de Jong Vitaal)
- Lukt dit niet met je eigen bed? Je kunt ook een hoog-laag bed lenen van het uitleencentrum
- Zorg dat je je matras voldoende beschermt met een plastic folie, deze vind je in het kraampakket
- De kamer waarin je bevalt moet lekker warm zijn, 22 graden.
- Zet twee emmers met vuilniszakken klaar; één voor was, één voor afval
- Zorg voor voldoende verlichting
- Ruimte rondom het bed is prettig en een plek om onze spullen neer te kunnen leggen, bijvoorbeeld een tafeltje of de strijkplank.
- Vraag een kraampakket aan bij de verzekering of koop zelf de benodigdheden (8 celstofmatjes, gazen 10×10, watten, kraamverband, alcohol, handzeep en een navelklem of cordring)
- Zorg dat je een thermometer hebt
- We gebruiken veel hydrofiele doeken bij de bevalling, zorg dat je er minimaal 10 gewassen en gestreken hebt.
- 2 aluminium water kruiken
- Zet een tas klaar voor als je onverwachts toch naar het ziekenhuis gaat. Doe hier ook een 2 euro muntstuk in voor de rolstoel.
Poliklinische bevalling
Wanneer je in het ziekenhuis wilt bevallen, heet dit een poliklinische bevalling. De dienstdoende verloskundige gaat dan met je mee naar het ziekenhuis om je daar te begeleiden. We vertrekken vaak naar het ziekenhuis wanneer je regelmatige weeën hebt en al een aantal centimeters ontsluiting. Uiteraard gaat dat altijd in overleg met jou.
Wij begeleiden poliklinische bevallingen in het OZG Scheemda, het UMCG of het Martini ziekenhuis. Je hoeft hiervoor niets te regelen met het ziekenhuis. Wel is het raadzaam om eens te gaan kijken op de afdeling van het ziekenhuis van jouw voorkeur. Er worden regelmatig voorlichtingsavonden georganiseerd. Kijk hiervoor op de website van het desbetreffende ziekenhuis.
Het kan gebeuren dat er geen plek is in het ziekenhuis van jouw voorkeur of dat de verloskundige al met een cliënt in een ander ziekenhuis is. In dat geval kan het soms nodig zijn om toch in een ander ziekenhuis dan jouw voorkeur te bevallen.