
Omgaan met weeënpijn
In hoeverre je de weeënpijn ervaart verschilt per vrouw. Verschillende houdingen, warmte en de juiste ondersteuning kunnen de pijn verlichten.
Omgaan met weeënpijn
Weeënpijn
De weeën die je krijgt tijdens de bevalling doen pijn. In hoeverre je deze pijn ervaart, verschilt per vrouw en per bevalling. De pijn tijdens de bevalling is er niet voor niets. Bevallingspijn is functioneel. Pijn heeft eigenlijk 2 redenen: waarschuwing en bescherming. Omdat je pijn voelt, krijg je de kans om je voor te bereiden op de komst van jullie kindje. Zo geeft de natuur een signaal:
‘Zonder je af, zorg voor een veilige plek om te baren. Concentreer je op wat gaat gebeuren, focus je op je lichaam en de bevalling’.
Het is makkelijker gezegd dan gedaan, maar het belangrijkste is dat je je niet tegen de pijn verzet. Probeer een knop om te zetten en te bedenken dat de pijn tijdelijk is en een doel heeft, namelijk de geboorte van jullie kindje.
Als je je verzet tegen de pijn, komt er meer adrenaline in je lichaam en adrenaline zorgt ervoor dat de ontsluiting minder vlot gaat. Daarentegen, als je de pijn over je heen laat komen, komen er juist endorfines vrij, waardoor je minder pijn voelt en de pijn beter te verdragen is.
De duur en de kracht van de pijn tijdens een bevalling wisselen. Meestal neemt de pijn toe naarmate de ontsluiting vordert. De pijn is voornamelijk onder in de buik aanwezig maar sommige vrouwen hebben juist pijn in de rug of benen.
Ook de pijn tijdens het persen verschilt: soms is het een opluchting om mee te mogen persen, soms doet persen juist het meeste pijn.
Adviezen om de pijn op een natuurlijke manier te verlichten:
- Probeer je, met name in het begin, niet te erg te focussen op je weeën. Ga rustig door met wat je aan het doen was
- Wanneer de weeën krachtiger en pijnlijker worden, merk je vanzelf dat je je moet concentreren om de weeën weg te zuchten. Laat de weeën dan over je heen komen en verzet je er niet tegen
- Probeer je zo goed mogelijk te ontspannen door bijvoorbeeld het licht te dempen in de kamer of een rustig muziekje op te zetten
- Probeer te zoeken naar de voor jou meest ontspannen houding. Wissel dit ook af tijdens de bevalling. Probeer te zitten, lopen, heupwiegen, liggen, dansen. Alles mag, zolang het voor jou goed voelt
- Een warme douche, een warm bad of een warmtebron zoals een kruik biedt vaak verlichting op de meest pijnlijke plaats
- Massage van de rug of de benen helpt vaak tegen de pijn, met name als je rug- of beenweeën hebt. Ook zorgt een massage voor ontspanning
- Zorg ervoor dat er iemand bij je is die je continu kan ondersteunen en die jij volledig vertrouwd. Dit kan je partner zijn, maar soms ook een goede vriendin, zus of moeder
Wanneer je de pijn als te hevig ervaart en de adviezen om de pijn op een natuurlijke manier te verlichten, niet voldoende helpen, kun je in het ziekenhuis pijnstilling krijgen. Bij pijnstilling zullen we je overdragen aan de gynaecoloog of verloskundige van het ziekenhuis.
Op de verloskundige.nl zijn duidelijke folders te vinden met informatie over de verschillende vormen van pijnstilling. Hier in de regio is het mogelijk een ruggenprik of een injectie met pethidine te krijgen.